LIVE TEXT | Război în Ucraina. Preşedintele Zelenski încurajează populaţia în faţa frigului iernii şi a greutăţilor

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Preşedintele Zelenski încurajează populaţia în faţa frigului iernii şi a greutăţilor

Este a 285-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel, duminică seara, la perseverenţa şi rezistenţa poporului ucrainean pentru a face faţă sezonului rece.

Foto Profimedia

UPDATE 06:30 Rusia nu va exporta petrol în țările care impun plafonarea prețului

Vicepremierul rus Alexander Novak a afirmat că Rusia nu va exporta petrol în țările care vor impune plafonarea prețului.

Vreau să subliniez că poziția noastră este neschimbată, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre acest lucru, iar guvernul a spus în repetate rânduri că credem că acest instrument este non-piață, ineficient, interferează grav în piață, contrar tuturor regulilor și aceeași OMC”, a spus Novak.

UPDATE 05:00 Alimentarea cu energie electrică și apă a orașului Herson au fost restabilite, în mare parte

Oficialii orașului Herson au transmis că serviciile de alimentare cu energie electrică și apă au fost restabilite în mare parte, după numeroasele atacuri rusești asupra infrastructurii.

Energia electrică a revenit în Herson în proporție de 85%. De asemenea, 60% dintre locuitori au acum și alimentare cu apă direct în casele lor.

UPDATE 04:00 Nu există o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina, consideră co-fondatoarea ONG-ului rus Memorial

"Nu există o soluţie diplomatică" pentru războiul din Ucraina în prezent, a declarat duminică Irina Şcerbakova, co-fondatoarea ONG-ul rus pentru drepturile omului Memorial, dizolvat de autorităţi şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace în 2022, transmite AFP.

"Sunt absolut convinsă că nu există o soluţie diplomatică cu regimul Putin, atât timp cât încă este acolo", a declarat la Hamburg Irina Şcerbakova, care a părăsit Rusia după invadarea Ucrainei de către forţele ruse şi locuieşte în prezent în Germania.

"Soluţia care se prezintă acum este o soluţie militară", chiar dacă, mai târziu, diplomaţia poate juca un rol în soluţionarea conflictului, a estimat Irina Şcerbakova, care a primit la Hamburg premiul Marion Doenhoff pentru anii de activism în Rusia în serviciul cauzei drepturilor omului.

UPDATE 01:00 Preşedintele Zelenski încurajează populaţia în faţa frigului iernii şi a greutăţilor

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel, duminică seara, la perseverenţa şi rezistenţa poporului ucrainean pentru a face faţă sezonului rece, informează Agerpres.

"Inamicul speră foarte mult să folosească iarna împotriva noastră: (urmăresc ca) frigul iernii şi greutăţile să facă parte din teroarea sa", a declarat şeful statului ucrainean în mesajul său video zilnic.

UPDATE 21.07 Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul

Ucraina critică propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost, relatează publicaţia Financial Times, citată de Agerpres.

Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova la sfârşitul anului trecut, solicitare care apoi, până la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei în februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 - adică înaintea extinderii Alianţei către Est - şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina. Detalii aici...

UPDATE 19.28 Cum își vor petrece ucrainenii Crăciunul fără curent: „Nu deschideți toate aparatele din casă”

Ucrainenii vor fi nevoiți să înfrunte cea mai grea iarnă din ultimele decenii, după ce bombardamentele rusești cu rachete asupra infrastructurilor energetice au lansat întreaga țara în beznă și frig. Rusia a efectuat de la jumătatea lunii octombrie cinci bombardamente masive cu rachete care au avariat 40% din sistemul energetic ucrainean și au făcut ca întreruperile prelungite de curent să devină o nouă realitate pentru mulți ucraineni, relatează Kyiv Independent. Detalii aici...

UPDATE 19.15 Rușii atacă forțele armate ucrainene din est cu arme chimice interzise

Ocupanții atacă armata ucraineană în est cu grenade cu Cloropicrina K-51 interzise, ​​informează Forțele Navale ale ale armatei Ucrainei pe contul de Telegram.

Statul terorist folosește arme chimice interzise - grenade cu aerosoli K-51. Ocupanții aruncă grenade cu cloropicrină din drone asupra apărătorilor noștri din est. Pentru a se proteja de efectul iritant puternic al muniției interzise, ​​pușcașii marini și-au menținut pozițiile cu ajutorul echipamentului de apăare chimică”, se arată în mesaj.

Cloropicrina, cunoscută și sub numele de PS și nitrocloroform, este un compus chimic utilizat în prezent ca antimicrobian cu spectru larg, fungicid, erbicid, insecticid și nematicid. A fost folosit ca gaz otrăvitor în Primul Război Mondial. Formula sa structurală chimică este Cl₃CNO₂. Detalii aici...

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?